Skip to content
Sofia Singer-Songwriter Fest

Лили Друмева пуска нов единадесети албум с песни на дванадесет езика

Please follow and like us:

Лили Друмева ще представи новия си единадесети студиен албум „DRUMUL” („Пътят“), в събота, 20.04, oт 20.30 часа в „The Art Foundation“, ул. Дякон Игнатий“ №19 (до площад „Славейков“). 

Дискът съдържа 16 песни на 12 езика – румънски, сръбски, хърватски, словенски, словашки, руски, немски, френски, испански, английски, иврит и български. Сред тях е и нейната нова авторска композиция, „Щом съм с теб“, в която участват блуграс музиканти от словашката група Candyfloss. Специални гости в албума са словашкият мандолинист Михал Барок и чешкият цигулар Пепа Малина. Акустичните китари са изсвирени от Красимир Първанов (ТОЧКА БГ) и Лили Друмева. Стамен Янев е отговорен за прекрасния щрайх и аранжиментите в албума. Записите са направени в неговото студио през февруари и март 2019г. 

‘DRUMUL’ на румънски означава „Пътят“, а идеята за това заглавие дойде от честите посещения на Лили Друмева в Румъния. Там певицата работи с известния импресарио Дана Кристеску и често се изявява по румънските телевизии и радиа. Отскоро Лили учи и пее на румънски и работи с известни имена от румънската музикална сцена – Мария Георгиу, Андрей Ротариу, Марчиян Петреску и други. 

В новия албум са включени цели 4 песни на румънски, дело на известните автори Мирча Русу, ‘Ai Suflet Trist’, ‘Campuri Auri’ и Василе Мардаре ‘Ninge Fara Tine’, както и авторска песен на Мария Георгиу ‘Aripi De Drum’. 

Хърватската песен ‘Posle Ljubavi’ в колекцията ‘DRUMUL’ е на Ведран Иворек, певец, композитор и организатор на ежегоден фестивал в град Велика Горица. 

Словенският избор, ‘Ne Bodi Kot Drugi’ е голям хит от репертоара на певицата Дитка, с която Лили има партньорство и прави съвместни концерти. Текстът е на известния словенски писател Фери Лайнсчек.     

На български Лили избра да запише една чудесна песен на Маргарита Друмева, известно име сред движението на българските бардове. 

Освен композиции на приятели и колеги на Лили от различни държави, певицата реши да включи и някои световни хитове от близкото минало. Сред тях са ‘Ein Bisschen Frieden’, на германската певица Никол, хит от началото на 80-те години, ‘La Plus Belle Pour Aller Dancer’, голям френски хит на Силви Вартан от средата на 60-те, ‘Hoy’, огромен хит на Глория Естефан на испански, ‘Sava Tiho Tece’, популярен хит от бивша Югославия през 80-те на известната група Plavi Orkestar, ‘Horchat Hai Caliptus’ – еврейска песен, станала известна от изпълнението на Ищар и красивата балада на руската група Любэ, „Позови Меня“.

В албума има и песен от Ирландия – ‘The Keg Of Brandy’, тъй като Лили е омъжена за ирландец и често посещава зеления остров. Певицата пропя и на словашки. В колекцията е включен и голям кънтри хит на словашкия певец Алан Микошек – ‘Stado’. 

‘DRUMUL’ („Пътят“) е и заигравка с фамилията на Лили Друмева. Албумът представлява едно музикално пътешествие, един път, по който тя върви с нейната китара. В продължение на 20 години певицата е обиколила цяла Европа и е свирила няколко пъти в Америка. Тя говори свободно английски, френски, немски и руски, а ползва и разбира още много други езици. 

‘DRUMUL’ дава възможност на слушателите да се докоснат до всички тези държави и култури чрез фино поднесените изпълнения на Лили. В момента тя представя тази програма и на живо заедно с Красимир Първанов (китара, вокал ТОЧКА БГ). Последвайте Лили като посетите нейните концерти и се потопите в музикалното пътешествие, което ще ви отведе в единадесет страни. 

Лили Друмева е певица, автор на песни, създател и фронт-музикант на най-успешната българска кънтри и блуграс група „Lilly of the West”. Тя е продуцент и издател на десет студийни албума, организатор на европейски турнета, концерти и фестивали. „Lilly of the West” имат престижни награди от конкурси в Холандия, Франция и САЩ. От 20 години насам Лили Друмева е пионер и двигател в развитието на кънтри и блуграс музиката на Балканите. Тя е член на борда на Европейската и Световна Кънтри и Блуграс Асоциация, където представя Източна Европа. Лили Друмева е и музикален журналист с повече от 15 години опит в БиБиCи, Ретро Радио, Радио София, Хоризонт, ББT, Радио Бинар. Специализирала е кънтри и блуграс музика в САЩ по програма “Фулбрайт”. Тя е и автор на книга „Настроение с Лили – музика в 50 теми”, която представя жанровете: кънтри, блуграс, блус, суинг, рок енд рол и др. Лили Друмева е и успешен импресарио, работейки с американски и европейски артисти. Организатор е на международния фестивал за изпята поезия Sofia Singer Songwriter Fest. 

За повече информация и резервации: lilly@techno-link.com

Лили Друмева
Лили Друмева Author

Лили Друмева е музикант и журналист с 20-годишен опит.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 − eight =