Skip to content
Sofia Singer-Songwriter Fest

Успех на български артисти в Сърбия

Please follow and like us:

Един огромен успех за България и за културните връзки между двете страни.

Български поети с китара спечелиха награди на Международния фестивал за изпята поезия Кантфест Белград 2017 г. в Сърбия.

Мат Петрарка, американец, който отскоро живее в София и свири в стил алтернативен рок, се класира на първо място, като впечатли публиката с авторската си песен “Run Within”. Втора награда получи Марияна Добрева, опитна певица от Бургас, основател на рок група Силует. На четвърто място се нареди младият талантив български музикант Борис Масларски, син на известния бард Асен Масларски. Борис спечели с огромна преднина на първия полуфинал.

Кантфест Белград се състоя за четвърта поредна година в сръбската столица между 17 и 20 ноември. Конкурсната програма включваше 24 артисти от Сърбия, Хърватия, Словения, Босна, Македония и България, които изпълниха по две песни в две конкурсни вечери – полуфинал и финал. Полуфиналите се проведоха в град Индиджа и в Белград. Най-добрите 12 участници бяха включени във финалната вечер, която се организира и излъчи от сръбската телевизия Studio B. Събитието беше в стила на риалити формати като „Гласът на България” и “X-Factor”. 4-членно жури в състав Миодраг Якшич (продуцент и издател), Бранимир Локнер (музиковед), Иван Кичанович (поет с китара, победител на Кантфест 2016) оценяваше изпълненията, а публиката имаше възможност да гласува със SMS-и. Сред членовете на журито и почетен гост на фестивала беше българската кънтри певица и журналистка Лили Друмева.

Организатор на Кантфест Белград е известният сръбски издател и поет Миодраг Якшич. В края на септември той беше в София в качеството си на жури на първото издание на международния фестивал Sofia Singer Songwriter Fest, организиран от Лили Друмева. Победителите на софийския фестивал получиха право за участие на Кантфест Белград. Кънтри певицата и журналистка, която бе предводител на гостите от България, беше посрещната с голямо уважение и бе наречена „музикална легенда” от водещия на сръбската телевизия.

Лили Друмева
Лили Друмева Author

Лили Друмева е музикант и журналист с 20-годишен опит.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + three =